My Blog List

Thursday, July 10, 2008

Tinjaun kesan kenaikan harga minyak

1- Pengusaha Ikan sangkar terpaksa minta bantuan

TEMERLOH: Sepuluh tahun dahulu, tujuh bersahabat bermodalkan RM30 seorang telah meneroka bidang ternakan ikan sangkar di kawasan berpaya Kampung Chempaka, Lanchang.
Tanpa sesen pun bantuan kewangan atau barangan daripada pihak kerajaan, mereka berjaya mengkomersialkan ternakan ikan patin, tilapia, lampam, tongsan, keli Afrika dan baung sebagai sumber pendapatan kedua.

Bagaimana pun apabila berlaku kenaikan bahan bakar secara mendadak baru-baru ini, kesannya semua harga barangan melonjak naik termasuk yang berkaitan dengan perikanan sehingga menimbulkan kejutan kepada mereka. 

“Sekarang ini makanan ikan yang dulunya berharga di bawah RM30 telah melonjak RM50 satu beg sedangkan harga jualan ikan tak boleh dinaikkan” kata salah seorang daripada mereka.


2 - Kontraktor pun gulung tikar

Sementara itu tinjaun di Kelantan pula mendapati kenaikan harga minyak ternyata memberi kesan besar kepada sektor pembinaan. Malah ada kontraktor kecil terpaksa gulung tikar dan terpaksa melupakan bidang tersebut. 

Contohnya harga pasir selori sebelum ini RM90, kini dinaikkan kepada RM120 sebaik sahaja diesel melambung. Dan lebih mencelarukan lagi harga simen yang sudah dikeluarkan kerajaan daripada bahan kawalan. 

Di negeri itu harganya berbagai-bagai. Ada peniaga yang menjual RM16, RM18, RM20 dan RM22 sekampit. 

Dan lebih mendebarkan lagi harga simen di Dabong, Kuala Krai mencecah RM30 sekampit. 

"Kenaikan harga simen berlaku antara 85 sen hingga 1.25 sen setiap dua hingga tiga minggu sekali, begitu juga dengan harga besi iaitu saiz 3/8 sebelum ini RM1,800 satu tan metrik dan kini mencecah RM3,750 satu tan metrik," katanya seorang peniaga.

Hasil posting Pungguk link

No comments: